- Softwarereus Microsoft heeft donderdag een plan aangekondigd om in 2030 volledig CO2-neutraal te worden. Microsoft wil zelfs meer koolstofdioxide besparen dan het bedrijf uitstoot.
- Het ultieme doel van het bedrijf is om alle CO2 die ooit is uitgestoten sinds haar oprichting in 1975 weer uit de atmosfeer te halen.
- Topmanager Brad Smith heeft een plan gepresenteerd met maatregelen als het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, de inzet van elektrische auto’s en het stimuleren van koolstofarme bedrijfsprocessen.
- Microsoft richt ook een fonds van 1 miljard dollar om de komende vier jaar technologieën te ondersteunen die het verminderen en het verwijderen van koolstof moeten bevorderen.
Microsoft heeft een plan aangekondigd om vanaf 2030 meer CO2 te besparen dan het bedrijf uitstoot. Dat betekent dat het bedrijf meer koolstofdioxide bespaart en onttrekt uit de atmosfeer dan het uitstoot. Het ultieme doel van het bedrijf is om in 2050 alle CO2 uit het milieu te halen die het bedrijf sinds haar oprichting in 1975 heeft uitgestoten.
Het plan werd donderdag gepresenteerd door topmanager Brad Smit van Microsoft. Het houdt onder andere in dat er meer gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energiebronnen en dat er intern meer nadruk komt te liggen op een CO2-arme bedrijfsvoering. Ook richt Microsoft een investeringsfonds van 1 miljard dollar op, omgerekend zo’n 900 miljoen euro, om technologiebedrijven te financieren die zich bezig houden met manieren om CO2 uit de atmosfeer te halen.
Microsoft heeft een gedetailleerd plan om volledig over te schakelen naar hernieuwbare energiebronnen voor haar datacenters en gebouwen vanaf 2025. Zo wil het bedrijf vanaf 2030 elektrische voertuigen gebruiken voor bedrijfscampussen en wil Microsoft de Amerikaanse hoofdkantoren in Redmond en Silicon Valley klimaatneutraal maken.
Microsoft verwacht de eigen emissie van koolstofdioxide te hebben gehalveerd in 2030 – zowel de directe emissie van Microsoft zelf, als die van toeleveranciers. Dit gebeurt mede door de uitstoot van CO2 intern te beprijzen.
Smith zei dat Microsoft het intern beprijzen van CO2 gaat uitbreiden met koolstofdioxide die wordt uitgestoten via leveranciers. Ook wordt rekening gehouden met de koolstofdioxide die Microsoft verbruikt bij het in elkaar zetten van aangekochte producten, of materialen die het bedrijf gebruikt in gebouwen.
Klimaatverandering wordt steeds meer een kwestie die op de werkvloer speelt, want medewerkers van onder meer technologiebedrijven vragen om een actiever beleid om de uitstoot van CO2 te beperken.